24/10/09

Manifest, per un Sàhara Lliure


L'Estat espanyol continua sent responsable legal i polític d'aquesta tragèdia.
Mentre el poble sahrauí no pugui decidir lliurement el seu futur, el Govern d'Espanya carrega amb la responsabilitat del sofriment i de la violació permanent dels drets humans que pateix la població sahrauí al Sàhara Occidental.

Per això, li demanem al Govern espanyol que, fent seu el clam social i polític majoritari, faci front a la seva responsabilitat històrica al deute moral amb el Poble Sahrauí i impulsi un procés que li possibiliti exercir el seu dret a la lliure determinació, per tal de contribuir a una pau justa i duradora, i a l'estabilitat al Magreb. L'Estat espanyol, antiga potència colonial administradora encara del territori segons el dret internacional, i ostentant per al proper semestre la Presidència de la Unió Europea, ha de potenciar el seu paper en la resolució del conflicte, reforçar el paper europeu com a actor global, impulsant totes les seves capacitats en coordinació amb la nova Administració nord-americana, i implicar-se més en la recerca d'una solució justa i definitiva, en una zona especialment sensible per a la nostra seguretat.

Avui reafirmem el nostre suport i solidaritat amb el Poble Sahrauí, i denunciem:

• La responsabilitat històrica, política i ètica d'Espanya pel que fa com a potència colonial del Sàhara Occidental, i el seu actual "mirar cap a un altre costat" quan no mostrant el seu suport a falses solucions que no resolen el conflicte i demoren la seva solució.
• L'estancament del conflicte per la intransigència marroquina, amb el silenci còmplice d'alguns països amb interessos econòmics i polítics a la zona.
• La violació dels Drets Humans a les zones ocupades del Sàhara Occidental i la campanya de repressió contra la població civil indefensa i els seus activistes.
• El cessament de la venda d'armament i de material de doble ús al Regne del Marroc.
• L'espoli de les riqueses naturals del Sàhara Occidental, durant aquests més de 30 anys d'ocupació militar marroquina, en contra del dret internacional sobre protecció de recursos naturals en els territoris pendents de descolonització.
Així mateix, exigim:
• Al Regne del Marroc l’alliberament immediat dels 7 activistes detinguts al seu retorn dels campaments de refugiats i pendents d’un consell de guerra que pot suposar la condemna a mort de: Degja Lechgar, Rachid Sgahir, Nassiri Hamadi, Yehdih Terruzi, Saleh Loubeihi, Brahim Dahane, Alí Salem Tamek.
• El cessament de la repressió, i violació dels Drets Humans en els Territoris Ocupats i la immediata alliberament de tots els presos polítics sahrauís a les presons del Marroc.
• La condemna i el cessament de la violència brutal que en aquests moments exerceix la Policia i l'Exèrcit marroquí sobre la població civil sahrauí, cessin les tortures i s’anul•lin els judicis contra ciutadans sahrauís.
És fonamental la intervenció urgent de la comunitat internacional, la protecció dels drets humans per part de la Missió de les Nacions Unides per a la realització del Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) i la presència massiva d'observadors internacionals i mitjans de comunicació en els territoris que serveixin de protecció a la població indefensa.
No descansarem fins que es faci justícia i aquest poble germà pugui viure en pau a la seva terra, unides les famílies, sense mur i mines que ho impedeixin.
Per un Sàhara Lliure.

Palafrugell, 23 d’octubre de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada